Wat is keramiek?

Niet alleen natuursteen heeft oude papieren; er zijn oude keramische vondsten van meer dan 3000 jaar oud! Keramiek bestaat voor het grootste gedeelte uit klei. Klei is door de eeuwen heen altijd al verwerkt tot allerlei gebruiks- en kunstvoorwerpen en ligt aan de basis van een brede waaier bouwmaterialen. Denkt u maar aan keramische dakpannen, keramische wastafels, keramische raamdorpelstenen enz. We zullen ons nu beperken tot de keramische vloertegel.

Een keramische tegelvloer is gemaakt van een mengsel van klei, zand en andere natuurlijke bestanddelen. De mengsels worden gemalen in de benodigde dikte en in de gewenste vorm gebracht, vervolgens worden ze gedroogd totdat ze een bepaalde vochtigheidsgraad hebben en uiteindelijk (al dan niet na een aantal applicaties) gebakken met temperaturen van 1.000 tot 1.250 graden afhankelijk van het gewenste type keramische tegel.

Een keramische tegelvloer kan worden gevormd door zogenaamd ‘persen’, maar ook door het zogenaamd ‘extruderen’. Een geperste keramische tegelvloer wordt verkregen door een compact kleimengsel in poedervorm te persen onder hoge druk. Een ge-extrudeerde keramische tegelvloer wordt gevormd door het kleimengsel in een pastavorm door speciale spuitmonden te persen of te trekken.

Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen is de body van de keramische tegel (ook wel scherf genoemd) gekleurd of wit. De kleur kan uiteen lopen van geel tot roodbruin. De kleur van de body is relatief onbelangrijk en geeft geen kwaliteitsverschil. Voor onverglaasde keramische vloertegels kunnen verschillende kleuren gemaakt worden door toevoeging van kleurpigmenten.