Onderhoud

Vaak wordt in de showroom gevraagd welk onderhoud een stenen vloer nog nodig heeft. Een begrijpelijke vraag wanneer we bedenken dat een stenen vloer niet alleen mooi, maar toch ook praktisch moet zijn. Het mag in ieder geval niet zo zijn dat we ‘slaaf van de stenen vloer worden’. We kunnen u geruststellen: Een stenen vloer vraagt minder onderhoud dan de meeste andere vloerbedekkingen. Afhankelijk van de persoonlijke leefomstandigheden zal een stenen vloer niet meer dan één keer in de week gedweild worden. Daarnaast zal de stenen vloer eens per dag of eens per twee dagen ‘droog’ worden gereinigd: dat wil zeggen het ‘gewone’ stofzuigen of stof weghalen met behulp van een stofdoek. Eens per jaar of eens per 2 jaar zal de stenen vloer wellicht een ‘grote’ schoonmaakbeurt krijgen in de vorm van een wat meer intensieve reiniging. En ook dan is het niet meer werk dan een paar uurtjes voor een wat grotere vloer van ca. 60 – 80 m2.

Nadat de tegelvloer gelegd is, dient het vocht wat tijdens het leggen en voegen van de stenen vloer is ingebracht te verdwijnen. Afhankelijk van de toegepaste legmethodiek zal deze periode één tot drie maanden duren. Eén maand wanneer de tegelvloer is geplaatst op een reeds aanwezige (en dus droge) zand cement dekvloer. Drie maanden wanneer de vloertegels direct in een dikkere mortellaag zijn gelegd. Deze droogtijden kunnen sterk worden beïnvloed door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Let u op: tijdens het droogproces mag de vloerverwarming onder uw stenen vloer nog niet worden opgestookt! Tijdens de droogperiode mag de stenen vloer alleen worden schoongemaakt en/of worden onderhouden met een ‘vuiloplosser’ en/of de zogenaamde ‘wash & clean’.

Onderhoud van de stenen vloer

Na deze droogperiode is het onderhoud van de stenen vloer als volgt onder te verdelen:

Reinigen na plaatsing

Reinigen

Na het plaatsen van de stenen vloer wordt de tegelvloer afgevoegd. Bij het afvoegen blijft altijd een wat grijze waas achter; het is onmogelijk dit tijdens of vlak na het afvoegen van de stenen vloer te verwijderen. Het verdient aanbeveling de tegelvloer de eerste dagen na het afvoegen met een vochtige doek af te nemen (dus geen heel natte doek; dit vertraagt het droogproces). Na deze behandelingen kunt u de vloertegels één maal goed schoonmaken met een vuiloplosser.

Eenmalige bescherming

Beschermen

Wanneer de stenen vloer gedroogd is kan gekozen worden voor een bescherming. Deze éénmalige behandeling beschermt de tegelvloer blijvend tegen het indringen van water, vuil en olie; terwijl er weinig of niets veranderd aan het uiterlijk van de stenen vloer. Deze zogenaamde impregnering dringt in de toplaag van de stenen vloer en maakt deze water-, vuil-, en olie- afstotend. Lang niet alle soorten vloertegels vragen om bescherming.

Periodiek onderhoud

Onderhoud

Deze terugkerende behandeling benadrukt de kleur en structuur van de stenen vloer en zorgt voor een bescherming tegen slijt en vuil. Afhankelijk van de persoonlijke leefomstandigheden zal de tegelvloer eens per week of eens per twee weken worden gedweild. De onderhoudsproducten worden verdund in het dweilwater op de stenen vloer aangebracht. Afhankelijk van het gekozen onderhoudsproduct zal wel of geen ‘laagvorming’ op de tegelvloer ontstaan. De onderhoudsproducten beschermen de tegelvloer ook tegen indringen van water, vuil en olie. Het grote verschil met impregneren zit in het feit dat onderhoudsproducten OP de tegelvloer worden aangebracht; terwijl een impregneer IN de tegelvloer wordt gebracht.

Periodiek schoonmaken

Reinigen

Afhankelijk van het gebruik van de tegelvloer en de gekozen onderhoudsproducten zal de stenen vloer na verloop van tijd enigszins vet worden. U ziet dit doordat bijvoorbeeld voetstappen (stof) in de opgebouwde waslagen zichtbaar worden (het stof plakt als het ware vast aan het vet in de opgebouwde waslagen). U kunt de tegelvloer dan weer schoonmaken met een vuiloplosser. Houdt u daarna wel rekening met het feit dat alle ‘oude’ waslagen van de stenen vloer worden verwijderd. De tegelvloer zal er daardoor niet alleen doffer uitzien; maar een gedeelte van de bescherming zal ook verdwenen zijn. Begint u na het schoonmaken dus ook weer direct met het bekende periodieke onderhoud van uw stenen vloer. Door middel van het schoonmaken kunnen impregneerlagen niet worden verwijderd, de bescherming blijft dus tijdens het schoonmaken van de stenen vloer intact.