Natuursteen of keramiek. Wat moet ik kiezen?

In eerste instantie lijkt dit het meest belangrijke voor de opdrachtgever te zijn. Tenslotte is de steenkeuze bepalend voor het uiterlijk van de vloerafwerking (mits deze vakkundig geplaatst is; maar daar gaan we vanzelfsprekend van uit). En het uiterlijk van de vloerafwerking is toch meestal beslissend voor het kiezen voor een bepaalde steensoort, of dat nu een natuursteen vloer of een keramische tegel is. Vandaar dat het belangrijk is diep in te gaan op de ins en outs van alle steensoorten. Waarbij we de hierboven omschreven ‘paragrafen (of anders benoemen)’ goed in het achterhoofd moeten houden. Weet u nog: ‘het verwachtingspatroon van de vloerafwerking’ en ‘de leefomstandigheden (nu en in de toekomst)’.

Juist met betrekking tot dit onderwerp is het moeilijk iets ‘op papier te zetten’. Het gesprek tussen de adviseur en de bezoeker van onze showroom bepaalt in hoge mate hoe dit verloopt. Aan de hand van datgene wat de bezoeker zal aangeven te verwachten van de afwerking van de stenen vloer en zijn of haar persoonlijke leefomstandigheden zal door de adviseur worden doorgesproken over de voor- en nadelen van bepaalde steensoorten, zowel bij de natuursteen vloer als bij de keramische vloertegels. In het algemeen is het zo dat de keus van de steensoort altijd afhankelijk is van de gebruikstoepassing.

Wanneer we kijken naar een gebakken tegelvloer is het makkelijker. Omdat deze producten goed zijn genormeerd is exact aan te geven wat de slijtage zal zijn van deze stenen vloer. In onze showroom zijn alleen keramische tegels die voldoen aan minimaal Pei = 5; dat wil zeggen dat ze perfect bruikbaar zijn, zelfs voor druk belopen oppervlakken. En het grootste gedeelte van de keramische tegels wat we laten zien is zelfs ‘full porcelenato’ dat wil zeggen dat de klei van de vloertegel volledig door en door gekleurd is. Eventuele slijtage zal dus niet direct een andere kleilaag laten zien; maar ‘gewoon’ het beeld van de vloertegel die indertijd gekocht is.

Met een natuursteen vloer ligt dit keuzeproces veel moeilijker. Helaas is er weinig of geen normering voorhanden; zodat we het moeten doen met algemene aanbevelingen. Bijvoorbeeld dat (in het algemeen gesproken) in wat drukker belopen ruimten (ook in de woonkamer) beter geen gepolijste natuursteen vloer kan worden neergelegd, maar liever een gezoete natuursteen vloer. Een gepolijst natuursteen vloer zal na verloop van tijd toch krassen en/of vlekken laten zien. Dezelfde krassen en/of vlekken zullen veel minder zichtbaar zijn bij een natuursteen vloer met een gezoete afwerking.

Neemt u eens contact met ons op voor een bezoek aan onze showroom. Juist met betrekking tot dit punt is het handig direct tijdens het gesprek te kunnen laten zien wat bedoeld wordt met een gepolijste natuursteen vloer, met een gezoete natuursteen vloer, met krasvorming in een tegelvloer, met de diverse afwerkingen van een steensoort enz. enz.. Dan kunnen ook de verschillen worden getoond tussen de natuursteen vloer en de gebakken tegel. En we kunnen u eerlijk adviseren over de ins en outs van alle materialen. Gezien de zeer grote selectie in zowel natuurstenen vloeren als gebakken vloertegels kan het niet gebeuren dat geen enkele steensoort geschikt zou zijn.