Wat zijn de eigenschappen van een stenen vloer?

Als u denkt dat u een vloertegel heeft gekocht die op geen enkele wijze zal kunnen krassen en/of vlekken en in de praktijk blijkt dit toch het geval te zijn heeft de tegelvloer niet voldaan aan de verwachting die u daarvan had. U kunt zich wel voorstellen welk gevoel zo’n situatie met zich mee brengt. De stenen vloer is tenslotte niet iets wat zoals een verkeerde maat overhemd kan worden geruild. Wat ons betreft kunnen we niet helder genoeg zijn in het aangeven van de eigenschappen van de zeer grote hoeveelheid stenen vloeren die er ‘op de markt’ zijn.

We merken in de praktijk dat er twee uitersten zijn die beide naar de categorie fabeltjes moeten worden verwezen. Aan de ene kant de verwachting dat een stenen vloer niet zal slijten, aan de andere kant de gedachte dat een natuurteen vloer of een keramische vloer binnen de kortste keren een spoor van beschadigingen zal laten zien (zeker op de looppaden), dat wijn en andere zure vloeistoffen onherstelbare schade kunnen aanrichten enz..

Het is de taak van ons bedrijf af te tasten wat u als opdrachtgever van de stenen vloer verwacht. En vervolgens aan te geven of uw verwachting reëel is. Wanneer dat niet het geval is, geven we dat eerlijk aan. U zult begrijpen dat het in het bestek van deze website niet mogelijk is alles onder de aandacht te brengen. We zullen volstaan met een voorbeeld:

Op dit moment is bijvoorbeeld het materiaal Belgisch Hardsteen (natuursteen) erg in trek. Hoewel de naam van deze natuursteen vloer anders doet vermoeden is dit geen erg hard materiaal. Dat wil dus zeggen dat deze natuursteen vloer door het gebruik snel krassen en vlekken zal laten zien. Voor sommige mensen zal een gekraste hardsteen vloer juist aantrekkelijk zijn; voor anderen is zo’n natuursteen vloer juist helemaal niet aantrekkelijk. Als we merken dat mensen deze eigenschap van de natuursteen al kennen (wie weet hebben hun kennissen een zelfde vloer en weten ze precies wat het toepassen van deze steen betekent) is er niets aan de hand. Als er echter iemand binnenkomt met een staaltje natuursteen waarop geen enkel krasje te zien is (of de persoon in kwestie heeft de vloertegel op een plaatje of anderszins gezien) zullen wij altijd vertellen (en waar mogelijk laten zien) dat er na verloop van tijd krassen op de stenen vloer zullen komen. We merken dan snel genoeg of dat juist datgene is wat de persoon zoekt of juist helemaal niet. Als de klant een gekraste vloertegel wil is er geen probleem; als we echter merken dat de klant dat niet op zijn/haar tegelvloer wil zullen we er toch over door praten. We zullen dan ook alternatieven laten zien. Bijvoorbeeld door dezelfde steensoort te tonen, maar dan in een afwerking die veel minder snel krassen zal laten zien. Of bijvoorbeeld door een alternatieve keramische tegel te presenteren; een tegelvloer die veel harder is en dus wellicht beter in het verwachtingspatroon van de klant zal passen. En uiteindelijk zullen we de klant de keus laten voor zijn/haar stenen vloer.

U voelt wel dat het op die manier mogelijk is dat de ene tegelvloer uitstekend in het verwachtingspatroon van een klant past; terwijl dezelfde tegelvloer bij een andere klant hoogstwaarschijnlijk slapeloze nachten zal opleveren. Het gegeven dat wij zowel natuursteen vloeren als ook keramische tegels in onze showroom presenteren maakt dat wij een eerlijk verhaal kunnen vertellen. Het maakt ons niet uit of een klant een natuursteen vloer neemt of een keramische tegelvloer; als het resultaat maar is wat de klant zich daarvan had voorgesteld. En vervolgens moeten we ook nuchter onder ogen zien dat het uitzoeken van een tegelvloer een moeilijke afweging blijft. En bij die keus voor uw tegelvloer willen we graag helpen.

Met al datgene wat we hierboven hebben aangegeven begrijpt u wel dat de leefomstandigheden ook een belangrijke rol spelen bij het kiezen van een tegelvloer. De situatie van twee oudere mensen op de tiende etage van een appartementen complex is duidelijk anders dan die van twee jongere mensen die met (bijvoorbeeld) drie opgroeiende kinderen ergens buitenaf wonen en gewend zijn met de schoenen aan van buiten naar binnen over de tegelvloer te lopen.

Of: wat denkt u van huisdieren? Hoewel een hond meestal geen krassen achter zal laten, zal dezelfde hond waarschijnlijk wel vetplekken achter laten. De ene tegelvloer is daar uiteindelijk beter tegen bestand dan de andere tegelvloer, maar ook: de ene natuursteen vloer is daar uiteindelijk beter tegen bestand dan de andere natuursteen vloer.